Rafiki
En utskrift från Rafikis websajt www.rafiki.se.

(utskriven 2015-03-03)

BananerBananer
Röda, gula, gröna, små, tjocka och långa bananer. Det finns en mängd olika sorters bananer. De smakar olika och används på olika sätt. Bananplantan är inte ett träd utan en jätteört. Den blir mellan fyra och tio meter hög och bananstocken, som de växer på, kan ha upp till 200 bananer. Bananerna växer i grupper som kallas händer (klasar). De banansorter som man kan äta brukar man dela in i mjölbananer och dessertbananer.

Mjöl-bananer
Mjölbananerna är en jätteviktig basföda i många länder. De odlas mest i Sydamerika, Afrika och Indien. Man kokar dem oftast och då smakar de ungefär som potatis. Mjölbananerna innehåller mycket kolhydrater och är väldigt nyttiga. De har tjockt gulgrönt skal och man behöver kniv för att skala dem. Man kan köpa mjölbananer i Sverige. De är då oftast gröna, men mognar efter några dagar i rumstemperatur.

Dessert-bananer
Dessertbananerna kan man skala och äta direkt. De bananer som vi äter mest är gula och lite böjda. Röd banan är en annan dessertbanan som har ett tunt rödbrunt skal. Den smakar sött och fruktköttet är fast. Den växer i Afrika, Mellan- och Sydamerika. En annan sort är äppelbanan eller fingerbanan. Den är liten som ett finger och är väldigt söt i smaken. Vi importerar bananer året om från Afrika, Mellan- och Sydamerika. Där de växer kan man hitta fingerbanansklasar med upp till 250 bananer! Snacka om jätteklase!

Vi i Sverige är verkligen bananälskare! Vi äter i genomsnitt 17,6 kilo om året!
xx

 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.